Ondernemen in essentie Essentis
Home Download Vertel een vriend Contact
Essentis
Tessa Koop, ondernemer:
Referentie /
Mr. Drs. Sanne van den Elst:
Mr. Drs. S. van den Elst: "Ik had van te voren niet een goed beeld over het hoe en wat van onze wandelingen.

Mijn werkgever wilde graag dat wij gingen wandelen, hij vertelde er enthousiast over omdat hij er zelf ook veel aan had gehad.

Wandelen met een personal coach, eerst één wandeling om te kijken of het klikt tussen ons. Na onze eerste wandeling voelde het heel vertrouwd tussen ons en verbaasde het mij dat ik zo tegen iemand die ik nog nooit eerder ontmoet had, over alles kon praten.

Tijdens onze 2e wandeling hadden we het over “gewoon doen en zeggen wat goed voelt”. Je zei dat ik dan binnen twee weken veel zou zien veranderen; ik moet zeggen dat ik in eerste instantie dacht “ja zal wel”. Na twee weken had ik wel het idee dat ik anders tegen mensen aankeek, maar niet gevoel dat er nou veel veranderd was. Na onze laatste wandeling denk ik daar toch anders over: de laatste wandeling had ik het gevoel dat ik volledig mezelf was. Ik ben er achter gekomen dat ik kan “dichten”, dat ik dingen gewoon moet doen en dat het dan lukt. Waar ik vooral blij mee ben, is dat ik richting andere mensen mij veel vrijer voel en gedraag; in het verleden had ik altijd de neiging om eerst te kijken om te zien hoe iemand is en op mij reageert voordat ik meer mijzelf was/kon zijn. Ik merk dat ik nu meer direct zeg wat ik ergens van vindt en wat voor mij goed lijkt/voelt en dat mensen dit daardoor andersom ook doen en zich richting mij ook vrijer voelen en vrijer reageren.

Mijn verhouding met en tot mijn vriendin is ook ten positieve veranderd; ook richting haar ben ik vrijer/opener. Zij piekerde altijd veel en vroeg mij dan hoe ik over dingen dacht;. Nu kijk ik anders tegen zaken/mensen aan en zie ik meer dat ik dingen anders wil of juist niet wil. Ik praat nu met haar ook over dit soort zaken. Leuke is dat dit inderdaad ook effect heeft op haar; Wat werk betreft, merk ik dat ik ook directer/vrijer bezig ben, ook richting klanten en dat zij nu ook makkelijker/vrijer/vertrouwder richting mij reageren. .

Onze sessies zijn veel waardevoller gebleken dan alle trainingen en cursussen die ik in het verleden heb gehad, daar kan ik kort over zijn: die zijn eigenlijk totaal niet te vergelijken. Dat waren altijd algemene verhalen; nooit één op één, geen tijd om er iets mee te doen want op naar het volgende onderdeel, geen terugkoppeling na paar weken/maanden, eigenlijk meer een verplichting dan nuttig, veel te globaal en gericht op iedereen, niet op jou persoonlijk.

We hebben nu vier ontmoetingen gehad waarbij we hebben gewandeld, de zon op hebben zien komen en de inwendige mens alle ruimte heeft gekregen.
Wij hebben gesproken over voor iemand werken, samen werken, met iemand werken; werkgever, werknemer, collega’s. Vroeger heb ik altijd gezeten in de situatie van “werken voor”. Dit betekende voor mij hoofdzakelijk (delen van) projecten uitvoeren die op mijn bureau kwamen liggen en verder weinig contact met buiten; geen controle en zicht op wat er verder met het dossier gebeurt of bij client speelt. Vaktechnisch hele leuke dingen gedaan, maar ik ben het toch steeds meer als een beperking gaan zien; ik zag alleen niet echt een uitweg om daar verandering in te brengen.. Hoe langer ik nu het geleerde in de praktijk breng hoe beter het voelt. In eerste instantie was het wennen, in het begin zat ik toch nog meer in het stramien van “werken voor", omschakeling naar echt samen werken ging langzaam. Nu gaat dat al anders, dingen zelf oppakken, cliënten die naar mij vragen, (over)zicht hebben op wat er speelt, mensen bijsturen. Samen zaken afwerken, dat scheelt ook nog veel energie en je behoudt een helder overzicht. Zo ben je veel productiever en ik moet zeggen dat bevalt mij prima. Het kan nog beter, maar daar gaan we zeker komen. We gaan er iets moois van maken. Het maakt mij in elk geval een blijer en gelukkiger mens.

Kortom, bedankt.
Terug naar het overzicht
Essentis