Ondernemen in essentie Essentis
Home Download Vertel een vriend Contact
Essentis
Leen Zevenbergen, ondernemer en auteur van het managementboek van het jaar 2007.
Referentie /
Frieda van Enk, ondernemer:
In het begin van dit jaar kwam ik in contact met Johan van de Velde van Essentis uit Wierden.
Mede door drukte en het feit dat ik licht dyslectisch ben, gun ik me vaak niet de tijd om een website helemaal door te lezen. Maar deze keer boeide de site www.essentis.nl me zo bovenmatig dat ik er alle tijd voor nam en niet alleen Johan’s verhaal, maar ook de interviews met anderen in één adem uitlas.
Normaal ben ik zeker geen huilebalk, maar ik was diep geraakt en ontroerd en kon mijn tranen niet bedwingen. Hoewel vaak de intentie aanwezig is om op een artikel te reageren, blijft het er even zo vaak ook bij. Drukte, laksheid, hoe pak ik het aan, maar vooral is het niet gek, om zomaar een ‘vreemde’ deelgenoot te maken van mijn zielenroerselen? Een stukje van jezelf prijs geven aan iemand die je helemaal niet kent.
Deze keer besloot ik toch over te gaan tot actie. Ik stuurde Johan een mail, schreef hem openlijk over mijn beroering en mijn emoties. Binnen een half uur nam hij telefonisch contact met me op. Een gesprek vol emoties volgde, ik stortte mijn hart uit en we maakten een afspraak voor een persoonlijke ontmoeting. Vreemd vond ik het, iemand die ik helemaal niet kende, nooit ontmoet had maar die toch zo vertrouwd voelde.

Die ochtend van onze eerste ontmoeting, vloeiden er nog heel veel tranen. Buiten stormde het ontzettend, maar van binnen heerste er een totale rust. Geen vervelende stoorzenders, zoals radio, telefoon, gsm of anderen, die op ongelegen momenten binnen lopen. Vanwege de storm werd de geplande wandeling gewijzigd in een bescheiden blokje om. Niet alleen de tijd, maar het echte luisteren en de oprechte belangstelling, die Johan voor me had, voelde als een warme deken. Waar vind je dit nog in ons vaak jachtige leven? Waar draait het om in ons leven, de ‘fraaie verpakking’ of is het de mens zelf? Open staan voor anderen, maar bovenal jezelf blijven. Ik kreeg het gevoel, dat er een deur opengezet was, of wellicht zette ik deze zelf open, waaruit een stroom van emoties
en opgekropte gevoelens rijkelijk vloeide. Het muurtje dat ik normaal als een vorm van zelfbescherming om me heen had gebouwd, brokkelde langzaam af. Het voelde als een bevrijding en het gaf me veel ruimte en lucht. Johan’s gebaar met open armen, zie ook het logo van Essentis, blijft in mijn gedachte, sta open voor anderen en je zult de meest bijzondere mensen ontmoeten. Het zal je echte rijkdom brengen. We hebben veel gepraat en met een overweldigend rijk gevoel keerde ik huiswaarts. De storm buiten werd steeds heftiger, maar daarentegen de innerlijke rust was een weldaad. Het deed me denken aan een oud gezegde van Confucius die ik onlangs had gelezen :
“De wijze zoekt wat in hem zelf zit, de dwaze zoekt daarbuiten”

Een tweede ontmoeting verliep minder emotioneel, maar de sfeer van openheid was wederom aanwezig, vertrouwd en eerlijk. Hoewel het er aanvankelijk op leek, dat ook deze keer de wandeling in het water zou vallen, brak in de loop van de morgen toch de zon door. Genoeg stof om over te praten en de tijd vloog om. Hoewel natuurlijk bekend, is het toch belangrijk, die spiegel die je wordt voorgehouden. Het verleden is niet te veranderen en de toekomst niet te voorspellen, maar we moeten leven in het heden. Alleen vandaag telt, dit is de eerste dag van de rest van mijn leven. Ook heb ik geleerd om op een andere manier naar dingen te kijken, gemaakte fouten niet als een negatieve ervaring te zien, maar ze positief om te buigen als lering om het een volgende keer anders en hopelijk beter te doen. Een leerproces, dat een levenlang zal doorgaan. Door de positieve ervaring en uitwerking ervan wil ik vaker dan voorheen, doen wat m’n hart me ingeeft en mijn mitsen en maren meer naar de achtergrond duwen. Tenslotte heeft mijn eerste spontane actie (het contact opnemen met Johan ) al tot vele positieve ervaringen en gelukkige momenten geleid.
Johan, ik vond het fantastisch jou ontmoet te hebben, afsluitend met de hoop en de verwachting dat we nog eens vaker samen een stukje mogen oplopen.

Ik heb bewondering voor je, hoe jij in het leven staat en hoe je de negatieve feiten van een vervelende ziekte, zo positief hebt weten om te bouwen.
“Tegenslag is de beste gelegenheid om te tonen dat men karakter heeft”, Seneca
Dit geldt zeker voor jou Johan.
Nogmaals bedankt.
Terug naar het overzicht
Essentis