Ondernemen in essentie Essentis
Home Download Vertel een vriend Contact
Essentis
Tineke van Sluis, lerares:
Referentie /
Monique Vaessen, schrijfster:
Wat ik bijzonder vond aan Essentis en aan onze ontmoeting. Ik heb toen jammer genoeg niet direct dingen op papier geschreven. Maar wat me raakte is dat jij mensen terug wilt voeren naar de essentie van hun bestaan.
Naar doen wat ze te doen hebben. Naar eerlijkheid en openheid die ten grondslag ligt aan contact tussen mensen, dus ook aan het zakendoen. Ik denk dat juist in de wereld van ondernemers veel 'onechtheid', oneigenlijke motieven en 'roleplaying' het contact bepaalt. Ik vind het bijzonder dat je de levenslessen die je geleerd hebt door ziek te zijn, door wil geven aan mensen zonder dat zijzelf zo'n hoge prijs (ziekzijn) voor die wijsheid hoeven te betalen. Het hebben van liefde, respect en aandacht voor jezelf en anderen is belangrijker dan kost wat kost veel geld verdienen. Daar leef je niet voor. Je had het over delen wat je hebt. Dat je daardoor niet minder overhoudt, maar meer. Dat is ook mijn idee. Maar soms is dat wel moeilijk in een maatschappij die deels draait om allerlei economische drijfveren. Hoe verdien ik mijn brood als ik alle sympathieke, ideële initiatieven een veel lager tarief reken? Dat gaat alleen goed als daar meer commerciële, beter betaalde opdrachten tegenover staan. Maar als die er even niet zijn? Er op vertrouwen dat ook dat weer goed komt. En zelf dat blijven doen waarvan je gelooft dat het het goede is.

Ik vind de vorm die je gekozen hebt ook heel bijzonder: wandelen in de natuur, ondertussen geef je je wandelpartner de gelegenheid zijn of haar verhaal te vertellen en luister en adviseer je. Eigenlijk is de wandeling op zich al de boodschap: rust nemen om tot jezelf te komen en te kunnen onderscheiden wat de moeite waard is en wat niet, tijd nemen om te zien wat de essentie is waar het om draait. In de natuur zijn en je daardoor laten inspireren. Ik heb me na onze wandeling voorgenomen om veel vaker te wandelen. En dat doe ik inmiddels ook. Kleine ommetjes en af en toe een wat grotere wandeling. Dat geeft me de kans op adem te komen en energie op te doen in plaats van weg te lekken uit al die kleine gaatjes in 'mijn fietsband'.

Onze ontmoeting gaf me vooral een gevoel van herkenning. Dat er meer mensen op dezelfde manier in het leven staan. Dat ik daar niet alleen in sta.
Terug naar het overzicht
Essentis