Ondernemen in essentie Essentis
Home Download Vertel een vriend Contact
Verhalen
Tessa Koop, ondernemer:
Bloedonderzoek

De dame (we noemen haar Ineke) die mij bloed afneemt zegt mij na een gesprekje van een paar minuten: wat heeft u toch een rust bij u en wat hebben we fijn met elkaar gesproken.
Diezelfde middag belt ze mij en zegt: kan ik u alstublieft vanmiddag nog spreken, mijn zoon trouwt morgen en wanneer ik mij zo voel als nu kan ik daar niet heen.

Een paar uur later wandelen wij door het bos en ze vertelt mij haar verhaal.
Ze is nu 54 jaar oud en vanaf haar twaalfde is ze onder behandeling van psychiaters, psychologen en psychotherapeuten geweest en is ze tweemaal langdurig opgenomen in een inrichting.
Welhaast alles wat in een leven mis kan gaan is haar overkomen, verwaarlozing, mishandeling, incest, scheidingen etcetera 

Binnen een half uur vraag ik haar geëmotioneerd: wat hebben al die ‘helpers’ niet gedaan?
Ze kijkt me aan en zegt wijzend op de emotie op mijn gezicht: dit hebben ze niet gedaan, betrokken aandacht getoond.

Anderhalve week later krijg ik een mail:
Beste Johan,
Ik heb door onze wandeling een hele fijne bruiloft gehad, de dag was in één woord fantastisch, een heerlijk warm gevoel bleef bij mij de hele dag.
Mijn zoon vroeg aan mij: wat is er toch, je bent zo anders.
Andere reacties waren wat straal je, het was te zien geweest dat ik genoot van alles en iedereen.
Het is ongekend, ik heb meer rust en vertrouwen in mijzelf en ik weet dat ik niet meer zo snel overal op inspring, er is een rust gebleven na ons gesprek waar ik van kan blijven genieten.


Een jaar later laat ik op een andere plek weer bloed afnemen voor onderzoek en de ‘jongedame’ die mij bloed afneemt zegt: dag Johan.
Ik herken haar niet.

Ik ben Ineke, je kent me toch nog wel.
Lang verhaal kort:
Sinds onze wandeling gebruikt ze geen medicijnen meer, bezoekt geen enkele therapeut meer en ze ziet er wel tien jaar jonger uit en ze is gaan wandelen met mensen.
Bedankt Johan.

Ik mocht haar therapeut zijn en niets anders gedaan dan nabij zijn.

Verhalen / Columns
Bloedonderzoek...Santiago de Compostela...Piet...Willem...Soweco...Altijd zomer...Geen geheimen...Jaloers op de zon...Desiderata, tekst gevonden in het j...Over verpakking, maskerade en windo...Vlag...De limonademaker...Op bezoek bij Mellie Uyldert...Mr. van den Bos...