Ondernemen in essentie Essentis
Home Download Vertel een vriend Contact
Verhalen
Vlag

Dit verhaal is ook verschenen als column in het blad 'Vertel eens'.

Bertil en Maria Burgwal, mijn vrouw Angelien en ik zelf kennen elkaar een half leven. We waren er voor elkaar, natuurlijk de intense vreugde bij de geboorten van onze dochters Wieke en Loes en onze zonen Bent, Stijn, Joes en Max. Ook bij het sterven van de opa's Jan Burgwal en Herman ter Brugge en oma Ans van de Velde deelden wij samen, nu in het verdriet. Tevens bij andere belangrijke gebeurtenissen in onze levens waren we er voor elkaar, een hechte band, ware vrienden.

We schrijven een maandagmorgen in de lente van 2002. Bertil en Johan hebben net de kinderen naar school gebracht, en gezellig kuierend begeven wij ons richting huis.
Bij het passeren van een buurtschool op onze route huiswaarts staat een vrouw hartstochtelijk te huilen temidden van een groepje omstanders. Bertil weet te vertellen dat de echtgenoot van de huilende vrouw dat weekend bij een verkeersongeluk om het leven is gekomen. Daar word je letterlijk en figuurlijk stil van en de rest van de wandeling doen we er dan ook het zwijgen toe.

Op het moment dat onze wegen zich scheiden besluiten we met de woorden dat je elke dag de vlag wel uit mag steken, gewoon al om eenvoudigweg het leven te vieren. Wanneer dan alles goed en gezond is helemaal. We spreken dan ook af dat we vanaf dat moment bij elke verjaardag van een van ons de vlag uit steken. We doen dat vervolgens tot en met 9 september 2006, de verjaardag van onze zoon Max. Terwijl Bertil de vlag de lucht in steekt vertelt hij daarbij dat hun vlag behoorlijk is versleten en er binnenkort een nieuwe moet worden aangeschaft. Wanneer een vlag versleten is door het veelvuldige gebruik, is dat al een felicitatie waard. Op dat moment besluiten we een eigen vlag te ontwerpen die we op onze dagen de lucht in doen.

Zo gezegd, zo gedaan. Het wordt de vlag van geluk en liefde. Vermeldenswaardig is dat een klavertje vier bestaat uit vier hartjes.

Klik hier om de vlag te downloaden.

Verhalen / Columns
Bloedonderzoek...Santiago de Compostela...Piet...Willem...Soweco...Altijd zomer...Geen geheimen...Jaloers op de zon...Desiderata, tekst gevonden in het j...Over verpakking, maskerade en windo...Vlag...De limonademaker...Op bezoek bij Mellie Uyldert...Mr. van den Bos...